Diverse Informatie

Op deze pagina kunt u informatie zoals bestelinformatie, wie zijn wij wat is discgolf en over onze producten. 

Disckeuze

Er is een grote verscheidenheid aan discs beschikbaar. Per merk zijn schijven verkrijgbaar in verschillende kunststofsoorten, gewichten en type schijf. Deze hebben allemaal invloed op de vliegeigenschappen van de schijf. Dit maakt de keuze niet eenvoudiger en zeker niet voor beginners.

Om te helpen bij het selecteren van disc geven we wat meer informatie over schijven. 

Putter - midrange - driver

Discgolf schijven kunnen in drie groepen worden onderverdeeld: putters, – midrange en drivers. De keuze van een van deze schijven is afhankelijk van de afstand. Een putter is voor dichtbij en een driver voor verder weg. Simpel gezegd: hoe dichter het bereik waarvoor de schijf is ontworpen, hoe rechter de vliegbaan is en hoe langzamer de disc door de lucht vliegt. Een Disc waarmee je verder gooit hebben een laag profiel en vliegen daarom sneller. Ze zijn ook moeilijker te controleren. Hierdoor gebruiken veel ervaren spelers putters en approach-schijven wanneer een nauwkeurige drive nodig is. Ze gebruiken de snelste disc alleen voor de langste schoten waarbij het risico om buiten de baan te geraken klein is.

Understability en Overstability

Als je een rondje discgolf speelt met ervaren spelers, zul je zeker discgolf-jargon horen als Onder– en overstabiliteit. Dit zijn de twee belangrijkste termen die de vliegeigenschappen van een schijf beschrijven. Wanneer een rechtshandige speler een backhand-shot (RHBH) gooit, heeft de schijf de neiging om naar links te vervagen voorafgaand aan de landing. Hoe meer de schijf deze neiging heeft, hoe harder hij naar rechts gaat. 

Het gooien van overstabiele schijven vereist een goede techniek, waardoor ze een keuze zijn uit professionele spelers. Voor hen zijn overstabiele schijven betrouwbaarder in veranderende weersomstandigheden. Respectievelijk, onderstabiele schijven zijn gemakkelijker te gooien omdat ze niet onmiddellijk naar links beginnen te vervagen (RHBH) en dus verder vliegen.

Het effect van gewicht

Schijfgolfschijven wegen over het algemeen 150-180 gram. Een lichte schijf kan met minder inspanning worden weggegooid.

In het algemeen kun je zeggen hoe zwaarder een schijf van een bepaald model is, hoe betrouwbaarder hij is. Dit komt door het feit dat het gewicht de schijf overdreven stabiel maakt. Dit is niet altijd het geval, maar wel vaak. Het gewicht kan vervolgens weer invloed hebben op de afstand. Een disc met minder gewicht kun je in het algemeen verder gooien. Wat voor gewicht je wil toepassen kan persoonlijk zijn maar kan ook met weeromstandigheden te maken hebben.

Soorten plastic

Alle merken hebben verschillende soorten Plastic (zoals: basic, premium, Ultrium). Deze soorten kunststoffen bieden verschillende kwaliteiten, grip, stevigheid, andere eigenschappen en het prijsverschil. 

In het algemeen is bij alle merken dat er een basis variant is en een premium plastic variant. Het basis model is een betrouwbaar instapmodel en een premium is duurzamer en kun je verder gooien. Alle merken hebben een eigen namen voor hun plastic. En tussen basis en premium zitten vaak nog veel meer plastic types. 

Het meest comfortabele plastic type is het gemakkelijkst te vinden door het zelf te testen. Maar om te starten is het niet nodig het duurste plastic te kiezen, al is het mogelijk dat u hier wel het fijnst mee kunt gooien.

Merken

Elke merk heeft specifieke eigenschappen en je kunt vliegeigenschappen van verschillende merken niet altijd goed met elkaar vergelijken. Daarnaast moet de juiste snelheid gegooid worden om de eigenschappen van de schijf toe te passen.