Iedereen kan het!

Wat is discgolf?

De basis regels

Koop een starter-set vanaf 19,99:

Discgolf wordt net als traditioneel golf gespeeld. In plaats van een bal en clubs gebruiken spelers  een vliegende schijf. Deze wordt disc of frisbee genoemd. Het doel is om elke hole te voltooien in het minste aantal worpen. 

Een golfschijf wordt van de startplek (“Tee”) naar een doel geworpen dat de “hole” is. De hole in discgolf is een verhoogde metalen mand. Naarmate een speler vordert op de fairway, moet hij of zij elke opeenvolgende slag maken vanaf de plek waar de vorige worp is geland.

Discgolf is een sport waar je eenvoudig mee kunt starten. Je loopt een discgolf baan op met een paar frisbees (discs)  en gooien maar. Er is geen lidmaatschap nodig, je hoeft niks te huren, en veel banen zijn gratis te betreden. Ook is het een goede sport om uit te voeren tijdens de pandemie, omdat je elkaar voldoende ruimte kunt geven. Vervolgens geeft de sport genoeg ruimte jezelf te ontwikkelen en te verbeteren. 

 

Hoe zit dat....

Discgolf baan?

De bomen, struiken en terreinveranderingen in bieden uitdagende obstakels voor de golfer. Ten slotte landt de “putt” in de basket en is de baan voltooid. Discgolf geeft hetzelfde plezier maar ook zeker de frustratie van traditioneel golfen, of het nu gaat om het raken van een moeilijke putt of het raken van een boom.

De sport is toegankelijk voor alle leeftijden, mannen, vrouwen, kinderen. Iedereen die een disc kan gooien en mobiel is kan de sport uitoefenen. 

Hoeveel holes heeft een baan?

Elke baan bestaat uit een aantal holes. Dit wil zeggen het aantal manden (baskets) die je per baan moet gaan raken. Het aantal is afhankelijk van de baan en beschikbare ruimte op de locatie. Dit kunnen 5 tot wel 19 holes zijn. Ook heeft elke hole verschillende eigenschappen zoals: afstand, moeilijkheidsgraat, obstakels, Mando en aantal voor PAR.

PAR

Per hole wordt vooraf PAR aangeven. Dit is het aantal worpen waarin een gemiddelde speler een hole zou moeten gooien. Als het je lukt PAR te bereiken krijg je 0 punten. Gooi je één onder PAR krijg je -1 en erboven +1. Dit loopt op of af afhankelijk van jouw aantal. Meestal heeft een hole 3, 4 of 5 PAR. Naast de term PAR zijn er nog een aantal termen: 

Een discgolf baan vinden?

Meer dan 10.000 banen (courses). 

Tips om te starten

Hier een  opsomming van een aantal tips om voor de eerste keer te spelen.

Koop een starter set

Met een starterset heeft u direct een paar schijven om iedere baan te kunnen spelen. Zonder te moeten verdiepen in alle disc eigenschappen.

Goedkoop

Lidmaatschap is niet nodig, geen dure kleding nodig en de meeste banen zijn gratis te spelen. Je hebt alleen een paar discs nodig .

icon6

Spotter en veiligheid

Gooi je over water, zorg dan dat iemand in de buurt staat. Als je dan toch in het water gooit is het handig te weten waar deze te water raakt zodat je deze gemakkelijk kunt terug vinden. Ook kan deze andere wandelaars waarschuwen.

icon1

Speel met vrienden of familie

Het leukste is om samen met iemand te spelen. Daarnaast is het prima te spelen tijdens corona tijd en ben je ook nog lekker aan gezond aan het wandelen.

Tas en handdoek

Een tas is gemakkelijk om je discs mee te nemen en een handdoek om je disc schoon en droog te maken. Al is een echte discgolf tas een stuk gemakkelijker om je disc te vinden.

Zoek een baan in de buurt?

Om te starten kun je met Udisc een discgolf baan in de buurt vinden. Voor de variatie is het leuk om verschillende banen te spelen.